anchor

Wonen

Toermalijn is een gebouw met zes appartementen met elk een woonkamer, slaapkamer, badkamer en kitchenette. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimten: een grote woonkamer/keuken, een wasruimte en berging, een slaapkamer voor het personeel en een kantoor. Om de woning heen ligt een ruime tuin. Het hele gebouw is aangepast voor rolstoelgebruikers.

De bewoners betalen zelf huur voor hun appartement en zijn verantwoordelijk voor inrichting en dagelijks onderhoud. De energierekening en de huishoudkosten betalen ze gezamenlijk. Dat doen ze vanuit hun Wajonguitkering.

De intensieve 24-uurszorg van de zes bewoners wordt bekostigd met behulp van persoonsgebonden budgetten.
Bente, Mirthe, Yacintha, Chris, Bertien en Kaj zijn dag en nacht volledig aangewezen op verzorging en begeleiding. Overdag hebben ze ieder een eigen vorm van dagbesteding in Groningen, Assen en Vries. De meeste bewoners hebben elke week of een keer in de twee weken een ‘thuisblijfdag’ waarop ze dus op Toermalijn blijven.
´s Avonds en in de weekenden zijn ze thuis, eten samen, doen boodschappen, maken uitstapjes, ontvangen bezoek van ouders, familie en vrienden of gaan bij hun familie logeren. ’s Nachts is er altijd een begeleider in de woning aanwezig.

De zorg in Toermalijn kenmerkt zich door de openheid en goede sfeer. Het team is verantwoordelijk voor de begeleiding. De medewerkers zetten zich met betrokkenheid en enthousiasme in. Zij doen dit in nauwe samenwerking en afstemming met de oudergroep.

De vijftien medewerkers van Toermalijn zijn in dienst van Vanboeijen, een zorginstelling in Drenthe. Vanboeijen werkt vanuit een visie op mensen met beperkingen, die goed aansluit bij de visie van Toermalijn. In een samenwerkingsovereenkomst is beleid op het gebied van personeel, zorg en financiën vastgesteld.

Chris

Bente

Bertien

Mirthe

Yacintha

Kaj